Eén op de vijf boterhammen is te zout

Een vijfde van het brood in Nederland bevat te veel zout. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van onderzoek bij bakkers en supermarkten.

”Opvallend is het grote verschil in de hoeveelheden zout in ambachtelijk gebakken brood en brood uit de supermarkt”, stelt de autoriteit. ”In de ambachtelijke sector is 29 procent boven de norm tegen 7 procent bij de supermarkten.” Bakkerijen die de norm hebben overschreden, hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen, aldus de NVWA vrijdag. Voor brood geldt een maximumnorm voor keukenzout.

”Op initiatief van de bakkerijbranche is de norm sinds 1 juli 2009 verlaagd van maximaal 2,5 procent keukenzout naar maximaal 2,1 procent.” De sector is in gesprek met het ministerie van VWS over een verdere verlaging.

Blij
Supermarktkoepel CBL liet weten blij te zijn met de bevinding dat het meeste brood in de supermarkten deugt. ”Bovendien wordt het grootste deel van het brood in de supermarkt gekocht”, aldus de woordvoerster.

De NVWA onderzocht bruinbrood, tarwebrood, melkbrood, volkorenbrood en witbrood.

(Bron: ANP)