Een beetje werken tijdens de vakantie is best goed voor je rust

Een vol glas wijn bij een ondergaande zon. Aangenaam gezelschap, een mediterraan briesje en een blauwe zee. Dat is het ware vakantiegevoel. Totdat de zak trilt: een mailtje van de baas.

Meer dan drie miljoen Nederlanders hebben een smartphone. Werkmail checken tijdens de vakantie was nog nooit zo makkelijk. Maar op vakantie ongevraagd gestoord worden door het werk heeft een negatief effect op het welzijn, zegt promovenda Jessica de Bloom. Voor de Radboud Universiteit in Nijmegen deed zij onderzoek naar de invloed van vakantie op het welzijn van werkenden. ‘Mentaal afstand nemen van je werk verbetert het gevoel van gezondheid en tevredenheid.’

Recente ontwikkeling
Omdat het grootschalige bezit van smartphones een recente ontwikkeling is, bestaat er nog geen specifiek onderzoek naar de invloed hiervan op het gedrag van vakantiegangers. De Bloom onderzocht wel het effect van werken tijdens de vakantie. Bij haar steekproeven bleek ongeveer eenderde van de mensen te werken tijdens de vakantie, gemiddeld minder dan een half uur per dag. Het is te verwachten dat dit met de komst van de smartphone de komende jaren toeneemt.

Werken tijdens de vakantie is niet per definitie slecht, zegt De Bloom. ‘Een vakantie doet een mens goed omdat hij zijn dag dan zelf onder controle heeft. Zelf bepalen wat je doet en wanneer heeft een positieve invloed op je welzijn. Of werken wel of niet stress veroorzaakt, hangt hiermee samen. Als iemand bewust kiest om te werken, door bijvoorbeeld elke ochtend een half uurtje de werkmail te checken, is dat niet slecht.’

Contact met het werk versterkt namelijk het gevoel van controle. ‘Beter één telefoontje dan de hele dag ongerust zijn.’ Pas als mensen piekeren over het werk of worden gestoord, heeft het een negatieve invloed.

Verbondenheid
Naast een gevoel van controle zorgt ook het gevoel van verbondenheid met de vakantiegenoten voor een positief vakantie-effect. Een trillende broekzak tijdens een romantisch diner kan dat gevoel ruw verstoren. Het advies van De Bloom luidt dan ook: baken de tijden dat je werkt af en overleg dat van tevoren met je reisgenoten.