De positieve effecten van koffie

Minstens drie koppen koffie per dag kan het risico op huidkanker verkleinen’. Dat zeggen wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Harvard. Het effect zou groter zijn bij vrouwen dan bij mannen. Veel media pikten het nieuws op.

De wetenschappers van Harvard weten nog niet waarom koffie zou helpen tegen huidkanker. Ze denken dat cafeïne de weldoener kan zijn, omdat cafeïnevrije koffie geen effect heeft op de meetresultaten. De onderzoekers benadrukken dat het effect klein is; er zijn effectievere manieren om huidkanker te voorkomen.

Meer onderzoek naar het verband tussen koffie en (huid)kanker is nodig om gedegen uitspraken te doen. Zo is ook niet duidelijk welke soort koffie, welke bereiding en welke sterkte een positief effect kan hebben: Robusta, Arabica, filterkoffie, percolatorkoffie, zwart of cappuccino?

Trend
Het bericht past wel in een trend van positieve onderzoeken naar koffie. Daaruit is onder andere gebleken dat koffiedrinkers een kleinere kans hebben op diabetes type 2. Koffie lijkt bovendien een positief effect te hebben op insulinegevoeligheid. Of koffie ook beschermt tegen hart- en vaatziekten is niet duidelijk. Sommige onderzoeken zeggen van wel, anderen van niet.

Stimulerend
Cafeïne werkt op korte termijn stimulerend op de hersenen, nieren, maag en darmen. Het verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne het geheugen enigszins. Van koffie zonder suiker en melk kun je zonder problemen meerdere koppen per dag drinken.

Gevoelig
Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, kunnen zich echter het beste beperken tot maximaal 5 kopjes koffie per dag. Dat is ongeveer 400 milligram per dag. Cafeïne kan bovendien schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Naarmate de moeder meer cafeïne binnenkrijgt, stijgt de kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht.

Ongefilterde koffie, zoals Turkse koffie of koffie uit een cafetière, bevat cafestol dat het LDL-cholesterolgehalte verhoogt. Mensen die veel ongefilterde koffie drinken hebben daardoor een iets hoger risico op hart- en vaatziekten. Bij gefilterde koffie blijft deze stof achter in het koffiefilter en is er geen cholesterolverhogend effect.

(Bron: Voedingscentrum)