De e-coach helpt je verder

Begin je na lange tijd van ziekte weer met werken, zoek je een nieuwe uitdaging of loop je op een ander vlak vast, dan kun je snel verder komen met een e-coach. Uit een langdurig onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt een e-coach goed te werken en een aantal significante voordelen te bieden.

Een gesprek met bijvoorbeeld een psycholoog of coach kan helpen als je ergens mee zit. Het is prettig om dan oogcontact te kunnen maken, maar een ontmoeting kan ook juist afleiden. De sfeer in het kantoor, de uitdrukking op andermans gezicht of een ongemakkelijke bank kunnen een goed gesprek in de weg zitten.
Van achter je computer je verhaal doen, kent deze belemmeringen niet. Sterker nog, het van je afschrijven werkt juist reflecterend. Bovendien hoef je geen tijd meer in te ruimen voor een afspraak, want je kunt op elk moment en op elke plek je e-coach benaderen. Dit zorgt ook voor een regelmatiger contact, waardoor je betrokken blijft. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je vergeet wat je coach je heeft verteld, want alles staat netjes op papier.

Snel tot de kern komen
E-coachen heeft wat weg van online daten: zonder alle poespas kom je snel tot de kern. Een nadeel is wel dat je soms lang moet wachten op antwoord, dus het is verstandig om daar afspraken over te maken. Ook moet je e-coach tussen de regels door kunnen lezen, zodat hij kan signaleren of er meer aan de hand is. Diepere persoonlijke problemen vragen om een andere aanpak. Of een e-coach daar voldoende bij kan helpen, zal over drie jaar blijken. Dan wordt het onderzoek naar de effectiviteit van een e-coach op de lange termijn afgerond.