Crashdiëten

Van snelle diëten word je echt dikker. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken – zelfs dieren worden dikker als ze na een streng beperkt dieet  ineens weer kunnen eten wat ze willen. Dat komt omdat het lichaam, als het veel te weinig calorieën krijgt, niet alleen opgeslagen vetmassa gaat gebruiken, maar ook spiermassa begint af te breken.

Spiermassa gebruikt veel energie. Als er minder spiermassa is, heeft het lichaam ook minder energie nodig. Maar wie een poos lang te weinig gegeten heeft zal zodra hij de kans krijgt weer op de oude manier gaan eten. Die oude manier levert nu te véél calorieën van op voor de stofwisseling van het verzwakte lichaam. En komt er dus vet bij.

Dat is ook de reden dat mensen die veel gesport hebben als ze plotseling stoppen makkelijk dik worden. Bij mensen die weer op hun oude manier gaan eten is het probleem bovendien vaak dat die oude manier al te calorierijk was. Minder snoepen, minder calorieën gebruiken, goed bewegen en gezond eten, dat is eigenlijk de enige manier om blijvend af te vallen. Vergeet dus Sonja Bakker, het Atkins-dieet of dokter Frank en ga minder en gezonder eten.