Congres VS: Pizza is een groente.

Tot grote verwarring van veel Amerikanen besloot het congres deze week pizza voortaan als groente te classificeren. Aangezien er veel tomatensaus over de bodem van een pizza wordt gesmeerd, zou het wel verantwoordelijk zijn om deze etenswaar in de schoolkantines te serveren. Critici stellen dat het besluit onder invloed van lobbyisten voor de voedselindustrie is genomen.

In Amerika kunnen scholen subsidie ontvangen voor de lunches die ze in de kantine serveren, mits deze een bepaalde hoeveelheid groenten bevatten. Het ministerie van landbouw presenteerde eerder deze week de definitieve begroting, waarin ook de regels voor een schoollunch zijn opgenomen, dat meldt de Huffington Post op zijn website.

Gezonder
De regering van Obama nam daar in voorstellen op om gezondere lunches te maken. Zo moeten er minder aardappelen, minder zout en meer granen worden geserveerd. In de regelgeving stond dat de tomatensaus op een pizza weliswaar als groente kan worden bestempeld, maar dat zou pas gelden als het gaat om hoeveelheden van een half kopje of meer en zoveel zit er niet op een pizzapunt.

Kleinere afzetmarkt
Maar als deze nieuwe standaarden voor de kantinelunch worden ingevoerd, zou dat betekenen dat aardappelboeren en pizzafabrikanten hun afzetmarkt aanzienlijk zien verkleinen. Voor groenteboeren is het juist interessant, maar hun lobby bleek  veel minder sterk dan die van de eerder genoemde partijen. Het congres besloot namelijk dat pizza en patat gewoon op het menu moeten blijven. Dat zou én goedkoper zijn en het is niet de taak van de regering om kinderen op te leggen wat ze moeten eten.

Reaganregering
Volgens voedseldeskundigen doet deze lobby denken aan een vergelijkbare situatie tijdens de Reaganregering dertig jaar geleden. Destijds werd al geprobeerd om ketchup als groente te classificeren.  Zowel het parlement als de senaat zullen de begroting nog bekijken en terugsturen naar Obama.