Chocolade… weer een goede reden om het te eten

Het eten van zoetigheid is niet per se slecht voor de gezondheid. Tenminste niet als het gaat om chocolade, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers bestudeerden meer dan 33.000 Zweedse vrouwen en kwamen erachter dat hoe meer chocolade vrouwen eten, hoe lager het risico op een beroerte is.

De bevindingen van Susanna Larsson en haar collega’s van het Karolinska Instituut in Stockholm verschijnen binnenkort in het tijdschrift van de American College of Cardiology. Het onderzoek begon in 1997 en werd uitgevoerd onder vrouwen tussen de 49 en 83 jaar. De vrouwen moesten zelf rapporteren hoeveel chocolade ze per week aten.

Tussen 1997 en 2007 waren er 1549 beroertes. Wat hierbij opviel, was dat de vrouwen die de meeste chocolade aten de minste kans op een beroerte hadden. Van degenen met de hoogste wekelijkse chocolade inname – meer dan 45 gram – kregen 2,5 op de 1000 vrouwen per jaar een beroerte. Vrouwen die per week minder dan 8,9 gram chocolade aten, kregen 7,8 op de 1000 vrouwen per jaar een beroerte.

Hoge bloeddruk
Volgens de wetenschappers zijn stoffen die bekend staan als flavonoïden en dan met name flavanolen, verantwoordelijk voor het positieve effect van chocolade op de gezondheid. Larsson zegt dat de studie heeft aangetoond dat flavonoïden een hoge bloeddruk, een risicofactor voor een beroerte, kunnen voorkomen of verminderen.

Mensen met een verhoogd risico op een beroerte krijgen tot nu toe medicijnen, een gezonder dieet en meer beweging voorgeschreven. Chocolade behoort nog niet tot die lijst. Wellicht verandert dit in de toekomst, wanneer meer studies de voordelen van het eten van chocolade kunnen aantonen, aldus Larsson.

Calorieën
De resultaten zijn echter geen vrijbrief om tientalen repen chocolade naar binnen te werken. Het snoepgoed bevat namelijk veel calorieën, suikers en vetten. Dat leidt tot de opbouw van meer vet in het lichaam en dat is weer slecht voor het hart.

Puur
De onderzoekers adviseren daarom vooral pure chocolade te eten. ‘Donkere chocolade bevat meer cacao en minder suiker dan melkchocolade’, aldus Larsson.