calorie-arm dieet zou diabetes type 2 kunnen genezen

Wetenschappers komen met een extreem calorie-arm dieet dat diabetes type 2 zou kunnen genezen.

De ontdekking werd gedaan door onderzoekers aan de Universiteit van Newcastle. Hun bevindingen druisen in tegen de veronderstelling dat diabetes type 2 in principe levenslang duurt.

Elf mensen, die al jaren lijden aan het gevaarlijke type diabetes, namen deel aan het onderzoek. Twee maanden lang aten zij slechts 600 calorieën per dag, in de vorm van groenten zonder zetmeel en shakes. Drie maanden later waren zeven van de elf personen genezen van diabetes. Ze gingen naar huis met advies over voedsel en portiegroottes en van de tien opnieuw geteste personen bleken er na een tijdje zeven nog steeds ‘diabetesvrij’.

‘Dit is een radicale verandering in het begrijpen van diabetes 2,’ meent hoogleraar aan de universiteit, Roy Taylor. ‘We kunnen de ziekte nu anders uitleggen aan mensen die er net mee worden gediagnosticeerd. Dit is bewijs dat de verwachting van een ziekte die levenslang duurt en alleen maar erger wordt, te keren is.’

Alleen al in Engeland lijden ongeveer 2,5 miljoen mensen aan suikerziekte, die vaak in verband staat met ernstig overgewicht. De meerderheid hiervan heeft type-2. Het aantal mensen met deze ziekte stijgt wereldwijd. Symptomen die kunnen optreden zijn blindheid en in het ergste geval amputatie van voeten en een verkorting van de levensverwachting. Type 1 ontwikkelt zich vaak bij kinderen van wie de organen niet in staat zijn het hormoon insuline aan te maken, om glucose uit voedsel om te zetten in energie. Ze hebben dan dagelijks insuline-injecties nodig.

Meer onderzoek
Taylor waarschuwt dat het dieet geen ‘easy fix’ is. Hij verwacht ook dat slechts een minderheid van de mensen het extreme dieet zal volhouden. Als men er aan begint, moet dat onder deskundige begeleiding gebeuren, benadrukt de hoogleraar. Er wordt nog gewerkt aan een langer onderzoek met meer proefpersonen.