Buren op je eigen perceel toestaan?

‘We hoorden gisteren van onze buren dat ze volgende week willen gaan verbouwen en ze moeten hiervoor op ons perceel zijn. Hoelang van tevoren moeten ze dit melden? En moet dit niet in overleg?’

Antwoord:
Als je buren gebruik willen maken van jouw perceel, dan moet dat in overleg gebeuren. Ze dienen je ook tijdig hierover te informeren. We zullen dit toelichten.

In principe toestaan
Als je buren gebruik willen maken van je perceel bijvoorbeeld omdat ze hun woning willen verbouwen, dan moet je dit in principe toestaan. Wel gelden er bepaalde voorwaarden. Vroeger heette dit recht steigerrecht of ladderrecht.

Je kunt het gebruik weigeren, maar dan moet je wel een zwaarwegend belang hebben. Kom je er samen niet uit, dan kan de buurman naar de rechtbank stappen om de patstelling te doorbreken.

Voorwaarde: noodzakelijk
Willen de buren gebruik van je perceel afdwingen, dan dient aan een aantal voorwaarden te zijn voldaan. Zo dient het gebruik van je perceel noodzakelijk te zijn. Als er andere manieren zijn om aan de woning werkzaamheden te verrichten zonder je perceel te betreden, dan ben je niet gehouden je medewerking te verlenen.

Voorwaarde: informeren
De buren moeten je vooraf mondeling of schriftelijk informeren over de werkzaamheden. Hoever van tevoren dit precies moet gebeuren is niet wettelijk bepaald. Dit moet wel tijdig gebeuren. In zoverre zou één dag van tevoren te kort dag zijn. Ook moeten je buren duidelijk aangeven hoelang de werkzaamheden gaan duren, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Voorwaarde: compensatie

Het spreekt voor zich dat je buren tijdens de werkzaamheden geen schade mogen toebrengen aan je eigendom. Gebeurt dit wel, dan dienen zij de schade te vergoeden. Als je een bepaald ongemak ondervindt van de werkzaamheden, dan kan het zijn dat je buren je een compensatie moeten betalen. Wanneer dit het geval is, hangt af van de omstandigheden.

(bron: JuroFoon)