Bereken je levensverwachting

Canadese wetenschappers hebben een online tool ontwikkeld die uitrekent hoe lang je leeft, en wat je kunt doen om langer te leven.

Lifestyle
De calculator is het resultaat van onderzoek aan het Ontario Institute for Clinical Evaluative Sciences and Public Health. Hierin zijn de meest voorkomende doodsoorzaken in kaart gebracht, en in hoeverre deze gerelateerd zijn aan een bepaalde lifestyle. Ze hebben gekeken naar vijf veroorzakers van vroegtijdig overlijden: roken, bovenmatig alcoholgebruik, slechte eetgewoonten, te weinig beweging en stress.

Verschillen
De verschillen kunnen enorm oplopen. Iemand met goede leefgewoonten in alle vijf de categorieën heeft een levensverwachting tot wel twintig jaar langer dan iemand met slechte gewoonten.

Overlevingskansen
Het zou kunnen dat je iemand bent die nooit heeft gerookt, matig drinkt en dagelijks gaat hardlopen, maar wel slecht eet en een stressvolle baan heeft. De calculator rekent meteen meedogenloos met je af en je ziet zo waar de schoen wringt. Het geeft je dus ook een goed beeld van wat je kunt doen om je overlevingskansen op de lange termijn te verbeteren.

Tip voor gebruik van de calculator: je moet een Canadese postcode intypen, maar je kunt gewoon de postcode gebruiken die erbij staat als voorbeeld. Het heeft geen invloed op de uitkomst.

Klik hier voor de levensverwachtingscalculator

(Bron: Runner’s World)